Blog

Miért vásárolj Montessori játékot?

2021.08.22 19:49
Miért vásárolj Montessori játékot?

Montessori játékok a bölcsödés és óvodáskorú gyerekek számára készülnek. A készségfejlesztő játékok színesek, természetközeli anyagokból, elsősorban fából készülnek. Tudj meg többet ezekről a nagyszerű és különleges játékokról!

Miért hívják Montessorinak ezek a játékokat?

Montessori Mária több mint 100 éve született olaszországban és az egyik első diplomás nő volt akkor tájt. Számtalan foglalkozásáról irnak a szakirodalomban, tanár, gyógypedagógus, matematikus, orvos és feltaláló is volt.

Több tudományterülten is dolgozott, de egyik fő területe a kisgyermekek játékos felsztése volt. Érzékszervi fejlesztésen keresztül megvalósuló, motiváló játék- és munkaeszközöket fejlesztett, de ő alkalmazott először az óvodában a gyerekekhez méretezett berendezési tárgyakat (székeket, asztalokat, polcokat), és nagy mennyiségben játékokat, amelyeket a gyerekek bármikor levehettek a polcról (de saját maguknak kellett visszatenniük). 

Milyen tulajdonságaik vannak a Montessori játékok-nak ?

Elsősorban nagyon színesek, különböző formák vannak rajtuk, és természetközeli anyagokból, elsősorban fából készülnek. Úgy vannak kialakítva a játékok, hogy nagyon biztonságosak. Nincsenek rajtuk éles élek és sarkok, minden legömbölyitett. Méretük alapján is alkalmasak a kisgyerekknek, pontosan elférnek a kis kezekben, és nem lehet lenyelni őket. 

Milyen készségeket fejlesztenek a játékok? 

  • színek és formák felismerése
  • hasonló formák megismerése
  • különböző méretű alakzatok közötti összefüggés
  • egymásra helyezhetőség
  • számolás
  • finommotorikus készségek

Kiknek valók ezek a készségfejlesztő játékok? 

Minden felelősen gondolkodó szülő igyekszik a gyermekének olyan játékot vásárolni, ami játszva tanítja  és fejlszti a képességeit. Azért is fontos kiskorban ezeknek a készségeknek a fejlesztése, mert a későbbieknek számtalan més készség fog erre épülni, és ha elmarad a fejlesztés, nehezen lehet behozni a lemaradást.

A weboldalon sokféle Montessori játék található, a gyermek életkorának megfelelőek.