Blog

Legismertebb magyar mesefigurák

2021.09.15 22:33
Legismertebb magyar mesefigurák

Érdekelnek a legismertebb magyar mesefigurák? Retro, a 60-as és 70-as években készült magyar mesefigurákat keresel, vagy érdekelnek a legújabb magyar mesehősök is? Szeretnél otthonra is vásárolni belőlük? Ebben a cikkben igyekszem nagyon sok részletet bemutatni!

A magyar mesefigurák már nagyon régóta élnek a köztudatba, hiszen szeretünk mesélni, regélni és nagyon sok mesefigura már az ősidök óta él velünk, ilyen pl a HÉTSZÜNYŰ A KAPANYÁNIMONYÓK.

Ebben a cikkben ennyire nem megyünk vissza a múltba, hanem csak az ismert rajz és bábfilmekből ismert magyar mesefigurákat mutatom be. Mivel ezek filmekhez kapcsolódnak, a mesék mesehőseit különböző más formában is láthatjuk, diafilmen, magyar mesehősös plüssök, fajátékok, társasjátékok formájában. A magyar mesehősök nevei gyakran kifejezik a személyes tulajdonságaikat is.

A rajzfilmek és bábfilmek hőskora valamikor a 60-as , 70-es években kezdődőtt. A cikk első részében ezekről a magyar mesehősökről lesz szó.

magyar mesés webáruház

1, A legismertebb a Vuk, a kis róka. Fekete István regényét Dargai Attila filmesítette meg csodálatosan, ezért mindenki látta már, legalább egyszer. A Vuk kalandjait diafilmen is láthatod. A Vuk név egy rövidités, azt jelenti, hogy Vadászom, Utamból Kotrodj.

Vuk rajz

2, Süsü, a sárkány kalandjai. Ez egy bábfilm, melyet idegen ötletből írt Csukás István. Süsü, egy kicsit együgyü sárkány, akinek csak egyetlen feje van, és igyekszik az emberek között élni. A mese tanulsága, hogy nem kell félni a különböző dolgoktól, az idegenektől, hanem előbb ismerjük meg őket, és utána ítélkezzünk. A meséhez kiváló dalokat Bergendy István írt, amelyeket mindenki tud már kivülről. A Süsü, a sárkány történetét nem csak bábfilmen, hanem diafilmen is nézhetitek.

Süsü és a jó királyfi

3, Vizípók-csodapók, egy nagyszerű színes történeteket bemutató rajzfilmsorozat. A mese két szereplője Vizipók és Keresztes pók, akik a két különböző élővilálgot mutatnak be. Vizipók a vízbeb él, sokat mozog ezért karcsú és gyors, Keresztes barátja pedig földhőz ragadtabb, pocakosabb és tunyább. Kettejük kalandjait sok részen láthatták a nézők, és nagyokat szórakoztak rajta mind a felnőttek, mind a gyerekek. A szinkron hangok nagyon sokat tettek hozzá, a két író Dr. Kertész György és Bálint Ágnes történeteihez. Otthoni filmnézéshez, a Vizipók-csodapók diafilmet ajánljuk.

Vizipók-csodapók

3, Az eredeti Mazsola bábfilmsorozat még fekete-fehér film volt. Akkoriban még nem volt minden nap tv-adás, sőt csak 1 tv-csatorna volt, így az emberek nem tudtak nagyon mást nézni, ezért  a mostani számokhoz képest nagyon nagy volt a nézettsége. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna jó a film, hiszen irója Bálint Ágnes, bábtervezője Brody Vera volt. Az eredeti bábfilm mesehősei Mazsola és Manócska voltak. Mazsola egy zöld szinű kismalac, akinek elmaradhatatlan kiegészítője a kötött sapka és sálja. Manócska a nevelője, aki igyekszik a kotnyeles malacot jó rányba terelgetni.

A mesefilm folytatása a Mazsola és Tádé volt, amiben egy új szereplő is megjelent Tádé, aki egy fehér foltos tengeri malac. Manapság sokan nem tudják, hogy milyen állat is Tádé. Ekkor már megjelentek különböző pedagógiai célok is a filmben, hogy a népszerű mesehősök olyan üzenetet is közvetítsenek, ami hasznos lehet a nézőknek is. A történetben nagyon sok olyan konfliktus is megjelenik, mint a való életben amikor egy új tetsvét érkezik a családba, ezért igyeleztek ezt is megfelelő módszerekkel feldolgozni. Mint minden népszerű mesehőst, ezt is imádták a imádják a gyerekek - akik közül már sokan felnőttek- ezért több termék is kapható a mesefigurák boltjában. A legnépszerűbbek a plüssök, különösen a csomagtermékek, ahol a teljes Mazsola család kapható.

Mazsola és Tádé

4, Kockásfülű nyúl már egy színes rajzfilmsorozat, amiből két 13 részes változat is készült. Főszereplője egy varázslatos zöld nyuszi, óriási nagy rószaszínés fehér kockásf fülekkel, aki egy magas ház tetején lakik egy böröndben. Minden reggel felkel, reggeli tornázik és körül néz, hogy mi történik a világban. Ehhez egy nagy távcsővet vesz elő, amibe nézve látja, hogy a barátai, a gyerekek éppen mivel foglalkoznak. Gyakran van veszekedés a meseszereplők között, de ekkor mesehősünk összecsaverja a nagy füleit és odarepül vele, hogy megoldja a konfliktus. Ebben a mesében nincsen beszéd, ezért ideális történet a legkisebb gyerekeknek is. 

Magyar mesék webáruház

A Kockásfülű nyúl mesét Marék Veronika írta és Richly Zsolt rendezte. A mese egyik báját az adja, hogy bár nincsen benne szöveg, mégis minden könnyen érthető a rajzolt gesztusokból. Minden résznek van tanulsága, amit a gyerekek könnyen befogadnak. Nagyon szerethető mesefigura a Kockásfülű nyúl, ezért is készült belőle többféle plüssjáték is. 

Kockásfülű nyúl mesefigura

5, Boribon mesekönyv-sorozatként indult még régen. A meséket Marék Veronika irta, és csak pár dialfilm készült belőle. A 200-es évek közepétől a Pagony könyvkiadó ismét elkezdte kiadni a mesekönyveket, sőt teljesen újak is születtek. Ekkor a kiadó Boribon társasjátékokat is bevezetett a piacra. Mások is forgalamznak Boribon játékokat, pl valód fából készült mesekockákat. Hirek alapján 2022-re mesefilm is fog készülni.

Boribon egy játékmackó, akik gazdájával Annipannival felfedezi a körülötte lévő világot. Annipanni egy óvodás kislány, akit érdekel a körülötte lévő világ, és a felfedezés közben kalandokba keverednek együtt.

Boribon mesefigura

2000-es évektől újabb magyar mesefilmek készültek, de kicsit máshogyan, mint régiek. A filmgyártás nagyon költséges, és az állam igyekezett lecsökkenteni a szerepét . Több független könyvkiadó jelent meg, akik adtak ki gyerekkönyveket is, és a legnagyobb sikerekből rajzfilmek is készültek. A finanszírozás egyik formája lett, hogy a filmhez kapcsolódó jogokat értékesítették, így sokkal több magyar mesehősös termék érhető el mostanában.

6, Bogyó és Babóca , Bartos Erika meséje. A Csigafiú és a Katicalány történeteit írta és rajzolta meg, ami világsiker lett. Először könyvalakban jelent meg a sorozat, majd hamarosan mesefilmsorozat sőt egészestés mozifilm is készült belőle, amit a világ számtalan országába értékesítettek. A bájos történetek szereplői az emberi formát és tulajdonságokat öltő kisebb mezőn lakó lények, bogarak, rovarok stb. 

A film nagy sikere miatt számtalan termék kapható Bogyó és Babócával, pl társasok, plüssfigurák, memória játékok és diafilmek. Bogyó és Babóca termékek megvásárolhatóak szinte az összes játékboltban, könyvesboltabn, hipermarketben, de online játék webáruházban is.

Bogyó és Babóca játék

7, Kuflik egy furcsa lényekkel benépesített mezőn játszódó mesefilm sorozat. A szereplők "Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova...”" Ők együtt heten laknak egy kupacban az elhagyatott réten. A hét mesehős teljesen különbözik egymástól, de még együtt keverednek kalamajkába és együtt is oldják meg a szürreálisan vicced helyezteket. Több egész estés mozifilm is készült a meseszereplőkkel, amelyek egyszerre szólnak a kicsiknek és a szüleiknek is. A Kufli termékek széles palettája érhető el: plüssök, társasok, mesekockák. Az egyik legnagyszerűbb játék a Kufli Varázs készségfejlesztő játék

Kuflik játékok

8, Pitypang és Lili egy óvodás kislány és a fekete foltos kiskutyájáról szól. A történet mesekönyvként jelent meg , de annyira szépek a rajzok és aranyos a történet, hogy még több folytatás készült, amelyek szintén a Pagony könyvkiadó kiadásában jelentek meg. A történeteket Pásztohy Panka irta és rajzolta. Nagyon egyediek és barátságosak a rajzok a mesekönyvben ez is hozzájárulhatott a sikerekekhez . Nagyon sokan szeretnek otthon is olvasni Pitypang és Lili könyvet, és  játszani a szereplőkkel, ezért készülnek a meséhez kapcsolódóan Pitypang és Lili játékok. Mivel a mese szereplője is egy óvódás kislány, ezért a játékok is inkább ennek a korosztálynak szólnak és inkább kislányos megoldásokkal. Többféle puzzle, készségfejlesztő Pitypang és Lili társasjáték , kártyajáték és cuki Pitypang plüss kutya. 

Pitypang plüss kutya

9, Maszat mesék, egy szintén óvodásról de most egy kisfiúról szól. Ennek a fiúcskának a legkedvesebb barátja Hóchóc, egy hosszúkád piros-fehér csíkos bóhoc figura, hosszú sipkával, nagyon hosszú fehér kezekkel és lábakkal. Ezekben a mesekönyvekben, színtén az óvodások napi kalandjait olvashatjuk. Ebből a mesekönysorozatból is számtalan rész készült, amelyeket szívesen olvasnak a szülők és a óvónők is az óvodában. Maszat mesék irója Berg Judit, míg a csopdaszép illusztrációkat Agócs Irisz készítette el. A mesekönyhöt kapcsolódóan többféle termék is kapható, pl. Hóchóc plüss figura, diafilmek és társasjátékok.

Hóchóc plüss

10, Nándi mese egy Youtube-on sugárzott mesesorozat, elsősorban óvodáskorú fiúknak. A mesében autók kalandjait mutatják be. Egyediségét az adja, hogy egy család készíti a filmet és az apa és a névadó gyerek a narrátor. Ehhez a meséhez kapcsolodóan még nem túl sok termék kapható, de a filmek nézettségét látva könnyen sikersztori lehet a közeljövöben. Addig is két Nándi mese játék kapható a mese szereplőivel Memória és Kirakó

Nándi Mese játékok

A fenti felsorolásból látható, hogy nagyon sok magyar mesefigurás játék kapható, mindenki megtalálhatja a számára ideális. Bármely korosztály tud belőle válogatni. Célunk, hogy minél több régi magyar mesét hozzunk vissza a köztudatba, illetve az újak népszerűségét is emeljük a saját magunk által tervezett és forgalmazott játékokkal. A játék webshopban folyamatosan bővül a kinálat a magyar mesefigurás játékok kínálata, érdemes visszatérni rendszeresen. 

Magyar mesék webáruháza